Codoba Martin Florin prímás

Codoba Martin “Florin” (1977- ) a magyarpalatkai hagyományőrző zenekar prímása, a palatkai cigányzenész dinasztia ötödik generációjának tagja.

Születésétől fogva belenevelődött a népzene- és néptánckultúrába. Első hegedűjét négyéves korában kapta. A hagyományos muzsikát apjától, id. Kodoba Mártontól (1941-2003), és nagybátyjától, Kodoba Bélától (1944-1999) tanulta. Kilenc éves korától muzsikált apja mellett mulatságokban, majd apja elhunyta után, 2003-tól átvette a zenekar vezetését.

Nagy tisztelettel viseltetik az öreg zenészek iránt és mára rendkívül tudatos, archaikus előadóvá vált. Nincs törekvése kultúrája jobb eladhatóságára, sokkal inkább a lehető legautentikusabb előadásmódra törekszik. Hiteles előadásában átütő erejű az egyedülálló palatkai játékstílus és dinamizmus, a táncritmusok magabiztos feszessége.

2015 őszétől állandó alkalmazottja a Kallós Zoltán alapítvány hangszeres zeneiskolájának, hagyományőrző zenészként és zeneoktatóként egyaránt.

29 éve oszlopos tagja és oktatója a Kallós Zoltán alapítvány által szervezett mezőségi népzenei táborok hangszeres zeneoktatásának. Gyermekei is részt vesznek a táborokban: hegedűn, illetve brácsán játszanak.

Nagyon fontosnak tartja és azon dolgozik, hogy családja előző muzsikus generációitól örökölt kultúrát gyermekeinek is továbbadja. Célja, hogy két fia továbbvigye a hagyományos népzenei tudást.

Nagyobbik fia, Florinel zenekarával, a Codobandával sikerrel szerepelt a 2019-es Felszállott a páva című tehetségkutató műsorban.

Florin nemzetközileg elismert hagyományőrző zenész. Különböző táborokban, fesztiválokon és népzenei koncerteken lép fel. Olyan híres zenekarokkal muzsikált együtt, mint: Üsztürü, Muzsikás, Dűvő, Tükrös, Jánosi zenekar. Szakmai tudását az Óbudai Népzeneiskolában is bemutatta.

1992 óta koncertezik külföldön, először Budapesten, majd zenekarával Hollandiában, Belgiumban, Németországban lépett fel. Turnézott Olaszországban, Franciaországban, Finnországban, Lengyelországban, Észtországban, Lettországban.
2004-ben Ausztráliában turnézott, majd 2013-ban, 2016-ban és 2019-ben az Amerikai Egyesült Államokban.

Saját zenekarával, a Magyarpalatkai bandával lép fel rendszeresen, illetve más zenekarokkal együtt, mint a Budapest Mezőség Band és az Erdőfű zenekar, úgy Erdélyben, mint Magyarországon.