A legnagyobb zenei élmény

Kodoba Márton magyarpalatkai prímás 1941. április 30-án született. Apja, id. Kodoba Lajos szintén prímás, aki – Kodoba Ignác és Mácsingó György nevű testvérei mellett – a környék foglalkoztatott muzsikusa volt a XX. század közepén. A családban Marci testvérei közül még négyen lettek zenészek, Ignác nevű bátyja szintén hegedült, a többiek (Kodoba Lajos, Béla és Lőrinc) inkább kontráztak. Édesapjuk halála után Marci főképpen Kodoba Ignác, “Öreg Náci” bandájában muzsikált; ezt az 1960-as évek végén, ’70-es évek elején már több hangfelvételen rögzítették. Öccsével, Bélával a ’80-as évek elejétől játszott rendszeresen együtt, ekkor állandósult a “klasszikus” öt fős palatkai zenekar, ahol a két prímás Marci és Béla, a brácsások és a bőgős személye pedig 6-8 zenész között változott. Béla korai halála után (1999. november) fiát, Florint vette maga mellé, aki örökölte apja tehetségét és átvette tudását.

Marci hegedülését nem csak a gazdag mezőségies díszítésmód, hanem a széles vonóhasználat is jellemezte, mellyel remekül vezette a zenekart. Kiválóan ismerte a mezőségi magyarok, románok és cigányok repertoárját, de az egyes emberek kedvenc nótáit is. Az 1990-es évek elején néhány évig Déván lakott, majd visszaköltözött Kolozsvárra. Palatkán kívül rendszeresen muzsikáltak a környező mezőségi falvakban (Visa, Mezőkeszü, Vajdakamarás, Mocs, Mezőgyéres, Kötelend stb.), majd a ’89-es romániai forradalom után állandó vendégei lettek a magyarországi népzenei rendezvényeknek; de meghívták őket Szlovákiába, Ausztriába, Németországba és Hollandiába is.

A palatkai bandával készült sok száz órányi felvételt most már még nagyobb becsben tartjuk. Nekem a legnagyobb zenei élményeim közé tartozik minden alkalom, amikor Vele muzsikálhattam.

Örök tisztelettel: Árendás Péter

(Folkmagazin, 2003/3)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *